Insulineresistentie

Insulineresistentie

Toen ik zwanger was van deze kleine knapperd werd er bij mij zwangerschapsdiabetes geconstateerd. De artsen vonden het gek, suikerziekte kwam niet in onze familie voor, ik had geen overgewicht en mijn voeding was ‘goed’. Ik werd voor de zekerheid toch nog maar naar een diëtiste gestuurd. Ik at zoals de gemiddelde Nederlander, ’s ochtends brood, af en toe een kwarkje voor de variatie, tussen de middag 3 stukken brood en ’s avonds aardappelen met groente of een pasta ofzo. De diëtiste kon dan ook niet iets geks vinden en hierdoor moest ik mezelf al vrij snel injecteren met insuline.

Ik bleef het zelf erg bijzonder vinden. Hoe kan ik nu aan de insuline moeten? Is er echt niets anders aan te doen? Mijn interesse in hormonen, voeding en leefstijl is toen ontstaan. Ik ben veel gaan lezen en kwam zelf al vrij snel tot de conclusie dat er meerdere hormonale verbanden zijn met suikerziekte. PCOS, insulineresistentie, stress, teveel testosteron, slaaptekort, voeding met hoog glycemische index etc etc.

Ik heb geen enkele arts hier iets over horen zeggen…. Het was > bloedsuiker hoog, voeding goed; aan de insuline maar!

Inmiddels weet ik gelukkig precies hoe ik mijn hormonen in bedwang kan houden. Maar het schijnt dat de gemiddelde Nederlander net zo insulineresistent is als hoe ik destijds was.

Door de grote hoeveelheden suiker die we consumeren (ja ook in brood!) raakt de cel, waar het glucose (suiker) in opgenomen wordt, resistent voor insuline. Gevolg is dat de bloedsuikerspiegel gaat stijgen en dus je alvleesklier nog sneller gaat werken om insuline aan te maken (insuline verlaagt bloedsuiker). Dit proces wordt insulineresistentie genoemd. Wanneer je lang genoeg zo doorgaat raakt de alvleesklier op een gegeven moment uitgeput, waardoor er minder insuline beschikbaar is en de bloedsuiker spiegel dus blijft pieken (= diabetes).

Symptomen van insulineresistentie kunnen zijn: insulinebuikje (suiker gaat rechtstreeks op je buik zitten), laagdradige ontstekingen in je lichaam, moeite met afvallen, snellere veroudering, vermoeidheid, je regelmatig moet eten anders voel je je slap/licht in hoofd, cravings, moodswings etc. 

Herken je je in de beschreven symptomen dan is het enorm belangrijk dat je zo snel mogelijk je voeding en leefstijl eens onder de loep neemt. Want de kans op het krijgen van onder andere hart en vaatziekten wordt zo echt vele malen groter. Insulineresistentie is omkeerbaar, maar wees er wel snel bij! Ik kan je met adviezen en evt aanvullende supplementen helpen om je insulinegevoeligheid weer te optimaliseren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: